Header_deelnemers.jpg
Lezingen Art Brut Biënnale 2015
Waanzin, kunst en filosofie, waar te beginnen en hoe?Wouter Kusters

In het eerste deel zal Kusters betogen dat er een bijzondere vorm van kunst bestaat die de wereld van waanzin oproept en uitdrukt. Om dergelijke kunst te maken hoef je niet gestoord te zijn, maar het mag wel. Kusters zal drie aspecten van de waanzinnige wereld bespreken waar kunst vaak aan raakt: de verrukking, het kunstmatige en de paranoia.

In het tweede deel houdt Kusters een performance waarin hij laat zien hoe in de aarzeling, het terugtrekken, uitstellen en ondergraven van de praktijk, juist de praktijk van zowel filosofie, kunst als waanzin ligt: creatie door negatie.


C.V.

Wouter Kusters (1966) is schrijver, filosoof en taalwetenschapper. In 2004 publiceerde hij "Pure waanzin; zoektocht naar de psychotische ervaring", dat de Van Helsdingenprijs kreeg voor het beste werk op het gebied van psychiatrie en filosofie en de Socrateswisselbeker voor het beste en meest prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het jaar. In 2007 maakte hij, samen met beeldend kunstenaar Jannemiek Tukker, het boek "Alleen; berichten uit de isoleercel". In 2014 verscheen zijn magnum opus "Filosofie van de waanzin; fundamentele en grensoverschrijdende inzichten", waarvoor Wouter Kusters in april van dit jaar opnieuw de Socrateswisselbeker ontving. 

Maandag 14 september 2015

Tijdstip: 20.00 uur

Duur: 2 x 40 minuten met een korte pauze van 10 minuten

Locatie: Theater

Outsider Art: één begrip in twee sectoren, de kunstsector en de zorgsectorLiesbeth Water

Er heerst in Nederland onduidelijkheid in het werkveld van de Art Brut/ Outsider Art. Deze verwarring was  aanleiding om d.m.v. een onderzoek, het volgende op te helderen:

Wat wordt er in Nederland onder Art Brut/ Outsider Art verstaan? Waar wordt het gemaakt? Is al het werk afkomstig uit kunstzinnige dagbestedingateliers Art Brut/Outsider Art?

Zijn er kenmerken te noemen waar het kunstwerk aan moet voldoen? Hoe dient het geëxposeerd te worden? Wat is het effect van de kijkomgeving? Is de blik gericht op zorgaspecten of op kunstcriteria?

 

C.V.

Liesbeth Water is docent beeldende vorming en voor de Master Kunsteducatie onderzoeker van Art Brut/Outsider Art. Momenteel is ze onderzoeker voor museum Het Dolhuys, ‘museum van de geest’ te Haarlem, naar criteria en kenmerken van Outsider Art. Zij werkte jarenlang in een atelier als creatief coach voor mensen met een psychiatrische achtergrond en was als galeriehoudster van Art Brut/ Outsider Art ( verbonden aan een zorginstelling). 

Dinsdag 15 september 2015

Tijdstip: 20.00 uur

Duur: minimaal 45 minuten met eventueel een pauze

Locatie: Theater

Beïnvloedingsmachines: Cinema en WaanzinPatrica Pisters

In deze lezing geef Patricia Pisters een overzicht van de verschillende manieren waarop cinema en waanzin met elkaar zijn verbonden. Meer dan een representatie van waanzin in de cinema, zal er worden ingegaan op de veel diepere manieren waarop ‘waanzin’ verbonden is met cinema en andere media als ‘beïnvloedingsmachines’.  Het betoog zal worden geïllustreerd met filmfragmenten.


C.V.

Patricia Pisters is hoogleraar filmwetenschap aan de Afdeling  Media Studies van de Universiteit van Amsterdam en directeur van de onderzoeksschool ASCA (Amsterdam School of Cultural Analysis). Ze is redacteur van het Open Access Journal Necsus: European Journal of Media Studies. Haar onderzoek beweegt  op het grensvlak tussen digitale cultuur, film, filosofie (schizoanalyse) en neuroaesthetiek waarover ze het boek The Neuro-Image publiceerde (Stanford University Press, 2012). www.patriciapisters.com

Woensdag 16 september 2015

Tijdstip: 20.00 uur

Duur: 1 uur met aansluitend 30 minuten ruimte voor discussie

Locatie: Theater

Ontwikkeling beeldend werkJannemiek Tukker

Aan de hand van haar autobiografie, de kunst van art brut en outsider art en de hatha yoga legt Jannemiek de ontwikkeling van haar beeldend werk uit. Hierbij passeren invloeden van de kunstacademie, psychose, trauma, medicijnen, psychiatrie, zenboeddhisme en spiritualiteit ook de revue. Het is een verhaal van onmacht naar herstel van eigenwaarde, een tragedie die geleefd en gedragen wordt. Dit is zichtbaar beeldend verweven met veel van haar werken. Enkele werken worden op inspiratiebronnen en betekenis dieper uitgelicht.


C.V.

Jannemiek Tukker is Beeldend kunstenaar, afgestudeerd aan de Open Universiteit, cultuurwetenschappen en aan de AKI, sculptuur Illustrator van het boek Alleen; berichten uit de isoleercel van Wouter Kusters en Sam Gerrits.

Winnaar van de Beeldend Gesproken Kunstprijs 2005 en van de Wajong Kunst Collectie Prijs 2010

Exposeert regelmatig zie www.jannemiektukker.nl

Donderdag 17 september

Tijdstip: 20.00 uur

Duur: 60 minuten en daarna gelegenheid tot vragen stellen

Locatie: Workspace