Art Brut Biënnale beeldbepalend evenement in Overijssel

Documentaire Art Brut Biënnale
Documentaire Art Brut Biënnale

Tijdens de Art Brut Biënnale 2023 is filmmaker Michiel ten Kleij van Red Cloak Films gevraagd om een documentaire te maken over de de Art Brut Biënnaloe expositie. De documantaire is bedoeld om een impressie te geven van het project. Aan het woord komen Elvira van Eijl en Jan Noltes namens de organisatie, de vrijwilligers Martha Wilmink en Anneke Lohman en kunstenaars Kobus Visser en Carla van Sloten. De documentaire is genomineerd voor de Gouden Reigers en is middels de link te zien https://www.youtube.com/watch?v=KuiQWVVl3HQ&

Steunt gemeente Hengelo meerjarig de Art Brut Biënnale
Steunt gemeente Hengelo meerjarig de Art Brut Biënnale

In 2023 droeg de gemeente Hengelo substantieel bij aan de Art Brut Biënnale, zoals o.a. ook de provincie, landelijke fondsen als De Vriendenloterij en het VSBfonds en daarnaast de zorginstellingen in de regio. De organisatie is in gesprek met de gemeente om een meerjarige bijdrage te krijgen voor de Art Brut Biënnale. De bedoeling is om de financiering parallel te laten lopen met de vierjarige steun zoals die ook van de provincie wordt ontvangen. 

Het streven is om van beide overheden niet alleen steun te ontvangen voor het jaar waarin de tweejaarlijkse Biënnale plaats zal vinden maar ook in het tussen jaar. Ook in die periode worden kosten gemaakt ter voorbereiding van de volgende editie.

Fenneke ten Thij komt bestuur Art Brut Biënnale versterken
Fenneke ten Thij komt bestuur Art Brut Biënnale versterken

Educatie maakt een belangrijk onderdeel uit van de Art Brut Biënnale. De stichting is dan ook bijzonder blij dat Fenneke ten Thij, Master of Education (M.ed.) en als docent verbonden aan het Montessori College Twente ons team komt versterken. Fenneke neemt de plaats in van Christine Ribbert, een van de initiatiefnemers van de Art Brut Biënnale, vanwege drukke werkzaamheden haar taak als bestuurslid moest beëindigen. Foto Fenneke ten Thij.

Wat is Art Brut
Wat is Art Brut

Kunst in z’n meest directe en rauwe vorm: dat is Art Brut. Het is een vorm van beeldende kunst die zich moeilijk laat vangen onder een noemer of zich laat classificeren door middel van een etiket want het gaat hierbij om kunst die niet of nauwelijks verwantschap vertoont met bestaande kunststijlen. Gemaakt door kunstenaars die uiting geven aan wat er in hen leeft, zonder zich iets gelegen te laten liggen aan welke opvatting over kunst dan ook. Ze vragen niet om aandacht en erkenning, maar hun werk verdient dat wel. Vanuit die overtuiging biedt de Art Brut Biënnale een platform voor het pure werk van kunstenaars in binnen- en buitenland. Zodat het werkelijk voor zich kan spreken.(Foto Outsider Art Museum Berlin)