Art Brut Biënnale

Het is weer bijna zover. De vierde Art Brut Biënnale gaat 6 juni (t/m 14 juni 2020) van start. Herinnert u het zich nog, de vorige Biënnales die werden gehouden in het Hazemeijer complex in Hengelo? In 10 dagen kwamen er toen meer dan 12.000 bezoekers om de tentoonstelling, de atelier-beurs en het avondprogramma te bezoeken. Het publiek was razend enthousiast en voor de 200 deelnemende kunstenaars bleek het een fantastische ervaring. Gemotiveerd door alle positieve reacties, hebben wij ons voor de vierde Biënnale opnieuw met volle kracht ingezet om er een nog grootser evenement van te maken. We willen u daarvan alvast een voorproefje geven.

Waar ging het bij de Art Brut ook weer om? Art brut is een term die in 1948 werd bedacht door de Franse kunstenaar Jean Dubuffet (1901 - 1985). Hij was op dat moment niet alleen een gevierd kunstenaar (in de tuin van het Kröller Muller museum bevindt zich een enorm werk van hem, de zogenaamde "Jardin d' emaille"), maar ook de erfgenaam van een groot wijnhuis in Bordeaux. Hij keerde zich af van de pretentieuze kunstwereld van dat moment en ging op zoek naar ruwe, zuivere, pure, authentieke en originele kunst. Hij vond die in diverse psychiatrische klinieken, en bij kunstenaars die vaak in een maatschappelijk isolement hun werk maakten. Hij gaf dat werk de erenaam "Art Brut" omdat het net als Champagne Brut zuiver, eerlijk en puur was. Samen met Andre Breton de voorman van de Surrealisten op dat moment richt hij in 1948 in Parijs de Compagnie de LʼArt Brut op.

Sindsdien heeft het veld van de Art Brut zich enorm uitgebreid. De ʻzonderlingʼ waar Dubuffet naar op zoek was is intussen gelukkig steeds meer geïntegreerd in onze samenleving; er is inmiddels goede medicatie en er zijn ateliers waar mensen in alle rust kunnen werken. In 1972 lanceerde de Engelse Roger Cardinal de term "Outsider Art" omdat de Engelsen het woord Art Brut moeilijk konden uitspreken. Inmiddels is het een verzamelnaam geworden voor verschillende kunstuitingen waarbij het accent op de positie van de kunstenaar ligt die een "buitenstaander" zou zijn. Wij kiezen voor de term Art Brut omdat we de kwaliteiten van het werk centraal stellen en niet de eventuele omstandigheden waarin het tot stand komt.

Maar de ruwe pure "drive" is er nog steeds! Vanuit een innerlijke noodzaak om te scheppen zijn veel kunstenaars nog altijd energiek bezig om te communiceren met de wereld waarin ze geen, of slechts in de marge een rol spelen. Ze geven ons middels hun werk een blik in wondere werelden; die ons meestal onbekend zijn en die verhalen van fijnzinnige observaties en geheimzinnige fascinaties. Het is niet voor niets dat deze kunst een enorme impact heeft gehad op het ontstaan van de Moderne kunst. Matisse, Picasso, Karel Appel en o.a. de Cobra schilders waren allemaal in de ban van het werk van Art Brut kunstenaars. Ze waren zelfs jaloers op de eigenheid, de originaliteit en het autonome karakter van deze kunst die niet binnen een stroming of richting in de kunstgeschiedenis viel in te delen.

Voor de Biënnale van aanstaande juni hebben we weer een groot aantal kunstenaars bereid gevonden om hun werk in Hengelo te tonen. Naast het werk van Nederlandse kunstenaars hebben we een gevarieerde selectie kunnen maken van het werk van kunstenaars uit o.a. Zweden, Denemarken, Duitsland, Italië, Polen, Rusland en Tanzania. Het wordt een grote tentoonstelling die wederom 10 dagen zal duren en waarbij van elke kunstenaar minimaal meerdere werken getoond zullen worden. In samenwerking met Special Arts uit Amersfoort organiseren we opnieuw een atelier beurs waar het werk van kunstenaars tevens te koop zal zijn. Bovendien zijn er rondleidingen, workshops voor belangstellenden en is er de mogelijkheid om samen aan een groot kunstwerk te bouwen. Voor studenten en scholieren is er een speciaal ontwikkeld educatief programma met rondleidingen in aanwezigheid van de kunstenaars. De Biënnale wordt fantastisch. Kunstenaars kunnen niet wachten tot het zover is. Voor velen van hen is het een langverwacht moment van erkenning.

Mocht u meer willen weten en de laatste stand van zaken willen volgen dan kan dat ook via onze Art Brut Facebook pagina of Instagram.