Bands

Educatie

Informatie voor degene die met klassen of groepen een bezoek wil brengen aan de Art Brut Biënnale. Dit geldt voor groepen kinderen, jongeren en volwassenen.

Het is mogelijk om met een klas of een groep een rondleiding door de tentoonstelling te reserveren. De plaatsen hiervoor zijn beperkt. Daarom bieden we u de mogelijkheid om zelf een groep rond te leiden door de tentoonstelling (hieraan zijn geen kosten verbonden). Met onderstaande informatie kunt u een bezoek aan de Biënnale met de betreffende groep  voorbereiden en vervolgens  zelf de rondleiding door de tentoonstelling verzorgen.

  1. Hier vindt u de link naar een filmpje dat gebruikt is voor de Art Brut Biënnale 2012. De opnames hiervoor zijn gemaakt in Atelier Artistiek, een kunstatelier van zorginstelling Aveleijn. Zoals u hebt kunnen lezen op deze website is Art Brut veel breder dan alleen de kunst van cliënten die binnen deze zorginstellingen kunst maken. In die zin is dit filmpje een belichting van één kant. Het geeft echter een dermate goed beeld van wat Art Brut is en hoe het ontstaat, dat wij u adviseren om het samen met de groep die u wilt rondleiden te bekijken voordat u een bezoek brengt aan de Art Brut tentoonstelling.
  2. U kunt zelf een rondleiding verzorgen door de tentoonstelling. Om over enkele kunstenaars en hun kunstwerken iets meer te kunnen vertellen is er over vijf kunstenaars meer informatie beschikbaar. Deze informatie en een plattegrond, met daarop aangegeven de plek waar hun kunstwerken zijn tentoongesteld, is verkrijgbaar bij de informatiebalie. Om het bezoek af te sluiten vindt u hieronder enkele suggesties:
  3. Breng na het bekijken van de tentoonstelling een bezoek aan de kunstwerkplaats op het Atelierplein. Zelf Art Brut-kunstenaar zijn? Dat kan! Tijdens de Art Brut Biënnale wordt een kunstwerkplaats ingericht die bezoekers de mogelijkheid geeft om met verschillende materialen en technieken zelf aan de slag te gaan. Elke bezoeker aan de Biënnale kan zo helpen meebouwen aan een eigen universum, eigenlijk zoals de aartsvader van Art Brut, Adolf Wölfli, het bedoeld heeft. De groei van het gezamenlijke kunstbouwwerk wordt dagelijks op film en foto vastgelegd. De beelden zijn vervolgens te zien op de website. Dit jaar is het thema ' Tijdmachine'. 
  4. Terwijl u nog in de tentoonstellingsruimte bent verdeelt u uw groep/klas, al naar gelang de grootte, in meerdere groepjes. Geef elk groepje een gedicht van Maurits Sterkenburg, een deelnemend Art Brut kunstenaar. Vraag elk groepje een kunstwerk te zoeken in de tentoonstelling dat men het best vind passen bij het gedicht. Vervolgens bezoekt u met de gehele groep/klas de uitgekozen kunstwerken en wordt door het betreffende groepje verteld waarom dit kunstwerk goed past bij het gedicht.

Hebt u meer informatie nodig? Stuur dan een e-mail met uw vraag naar info@artbrutbiennale.nl onder vermelding van ‘onderwijs’ in de onderwerpbalk)

Wij heten u en de groep die u rondleidt van harte welkom.