Art Brut Biënnale beeldbepalend evenement in Overijssel

Art Brut Biënnale ook dit jaar in het voormalige V&D pand
Art Brut Biënnale ook dit jaar in het voormalige V&D pand

Opnieuw bieden Nijhuis Bouw en Dura Vermeer het voormalige V&D pand in Hengelo aan voor de Art Brut Biënnale dit jaar. Normmaal gesproken wordt de Art Brut Biënnale tweejaarlijks georganiseerd maar aangezien de subsidie van de provincie voor de beeldbepalende evenementen in Overijssel dit jaar afloopt ziet de organisatie zich genoodzaakt om de Biënnale nog dit jaar te laten plaatsvinden i.p.v. in 2024.

Gemeente Hengelo steunt Art Brut Biënnale 2023
Gemeente Hengelo steunt Art Brut Biënnale 2023

Ook dit jaar draagt de gemeente Hengelo substantieel bij, zoals o.a. ook de provincie, landelijke fondsen en de zorginstellingen in de regio. De gemeente werkt aan een structurele bijdrage voor de Art Brut Biënnale. ‘Er lopen nog een aantal aanvragen maar met de toezegging van de gemeente Hengelo is de begroting vrijwel rond. Nu de kosten vrijwel gedekt zijn en we het  voormalig V&D pand weer mogen gebruiken mogen voor de 5e editie van de Art Brut Biënnale kunnen we flinke stappen zetten om dit unieke internationale evenement nog sterker te verankeren in onze regio en in het bijzonder in Hengelo.’  www.artbrutbiennale.nl

Debajo del Sombrero toont werk van Spaanse kunstenaars tijdens de Art Brut Biënnale 2023
Debajo del Sombrero toont werk van Spaanse kunstenaars tijdens de Art Brut Biënnale 2023
Tijdens ons bezoek aan de Outsider Art Fair in Parijs in oktober 2022 werden we verrast door de aanwezigheid van een organisatie uit Madrid met werk van een aantal kunstenaars. Debajo del Sombrero is een platform, zonder winstoogmerk, voor kunstenaars met een verstandelijke beperking. Hun doel is dat de talenten van deze kunstenaars onderdeel worden van de hedendaagse kunst. (foto: Werk van Sonia Alonso)
In Memoriam Dik Dal
In Memoriam Dik Dal

 Groot was de schrik toen we in januari het verdrietige bericht kregen dat kunstenaar Dick Dal was overleden. We zullen hem gaan missen, hij was een aantal jaren, een constante, lieve, kleurige en zachte aanwezigheid op de Biënnales.

Nieuwe contacten Outsider Art Fair Parijs
Nieuwe contacten Outsider Art Fair Parijs

Elvira van Eijl en Jan Noltes bezochten in oktober 2022 de Outsider Art Fair waar veel internationale organisaties en galeries acte de presence gaven.  Het leverde weer nieuwe internationale contacten op zoals met Debajo del Sombrero uit Madrid, Yataalart uit Dakar, Senegal en Lue Lu uit Poznan, Polen. Zij allen zullen deelnemen aan de Biënnale 2023 met kunstenaars uit hun ateliers. Op de foto een werk van Alicia Herrera.

Riera Studio uit Havana deelnemer Biënnale 2023
Riera Studio uit Havana deelnemer Biënnale 2023

Tijdens het bezoek aan de Documenta 2022 in Kassel ontstond het contact met Riera Studio uit Havana, Cuba. Zij richten zich op kunst geproduceerd door kunstenaars buiten gevestigde officiële kunstinstellingen. Veel van deze unieke kunst weerspiegelt extreme mentale toestanden, zeer individuele eigenaardigheden of extravagante fantasiewerelden. Riera Studio gaat deelnemen aan de Biënnale 2023 Foto Elvira van Eijl tijdens Documenta 2022.

Fenneke ten Thij komt bestuur Art Brut Biënnale versterken
Fenneke ten Thij komt bestuur Art Brut Biënnale versterken

Educatie maakt een belangrijk onderdeel uit van de Art Brut Biënnale. De stichting is dan ook bijzonder blij dat Fenneke ten Thij, Master of Education (M.ed.) en als docent verbonden aan het Montessori College Twente ons team komt versterken. Fenneke neemt de plaats in van Christine Ribbert, een van de initiatiefnemers van de Art Brut Biënnale, vanwege drukke werkzaamheden haar taak als bestuurslid moest beëindigen. Foto Fenneke ten Thij.

Locatie Art Brut Biënnale 2023 nog onzeker
Locatie Art Brut Biënnale 2023 nog onzeker

In 2022 kon de Art Brut Biënnale beschikken over het voormalige pand van V&D in de binnenstad van Hengelo. Een geweldige plek met dank aan de pandeigenaren Dura Vermeer en Nijhuis Bouw. Of deze ruimte ook in 2023 beschikbaar zal zijn is onzeker. We zijn dus op zoek naar mogelijke alternatieven en een van de opties is de voormalige fabriekshallen van Stork. Begin 2023 hopen we meer duidelijkheid te kunnen geven over de definitieve locatie. Foto Jan Noltes Stork fabriekshal Hengelo.

Wat is Art Brut
Wat is Art Brut

Kunst in z’n meest directe en rauwe vorm: dat is Art Brut. Het is een vorm van beeldende kunst die zich moeilijk laat vangen onder een noemer of zich laat classificeren door middel van een etiket want het gaat hierbij om kunst die niet of nauwelijks verwantschap vertoont met bestaande kunststijlen. Gemaakt door kunstenaars die uiting geven aan wat er in hen leeft, zonder zich iets gelegen te laten liggen aan welke opvatting over kunst dan ook. Ze vragen niet om aandacht en erkenning, maar hun werk verdient dat wel. Vanuit die overtuiging biedt de Art Brut Biënnale een platform voor het pure werk van kunstenaars in binnen- en buitenland. Zodat het werkelijk voor zich kan spreken.(Foto Outsider Art Museum Berlin)